Welkom bezoeker, Wilt u inloggen of registreren?

Veel gestelde vragen.

Hoe kan ik betalen?

Uw bestelling kunt u betalen door middel van Ideal, Paypall en een overboeking. Wanneer u de planten af komt halen kunt u de planten ook contant of per pin betalen.

Wat is de levertijd als ik planten bestel?

Orders waarvan wij op werkdagen de betaling voor 12.00 uur hebben ontvangen worden over het algemeen dezelfde dag nog verstuurd en zijn de volgende dag bij u. Als dit voor u te snel is kunt u bij opmerkingen bij de bestelling aangeven op welke dag u uw bestelling wilt ontvangen. Als er bij ons onvoldoende voorraad is om uw bestelling helemaal uit te leveren nemen wij contact met u op om de levertijd te overleggen.

Wat zijn vaste planten?

Vaste planten zijn meerjarige planten die voor jarenlang tuinplezier zorgen. De meeste vaste planten sterven aan het einde van de herfst of het begin van de winter af en lopen in het voorjaar weer uit. Een aantal vaste planten is wintergroen. Dat wil zeggen; het blad behoudt in de winter zijn kleur. 

Waarom Rhododendron niet onder eikenbomen planten?

Wanneer Rhododendron’s onder eikenbomen geplant worden loopt u het risico dat ze aangetast worden door de schimmel Phytopthora ramorum. Dit is voor Rhododendron en diverse andere heesters een zeer gevaarlijke schimmel. Wij raden het af om Rhododendron’s onder eikenbomen te planten. De schimmel duikt vaak in de zomer op na een periode van regenachtig weer en toch vrij hoge temperaturen. Het zure regenwater dat uit de eikenbomen drupt en het lang nat blijven van de planten bij vrij hoge temperaturen bevordert het ontstaan en de uitbreiding van deze schimmel.

Kenmerken aantasting bij Rhododendron

• Typische insterving van de takken; begint vaak aan het uiteinde van de tak. Het blad kan gaan hangen en de tak verkleurt vanuit de aangetaste plek bruin tot zwart.

• Het hout in de tak is bruin verkleurd en deze bruinverkleuring trekt door naar andere bladeren via de bladsteel, langs de hoofdnerf in het blad.

• Op het blad ontstaan bruine vlekken, vaak aan de bladpunt en langs de randen.

• Bladval van nog groene bladeren kan plaatsvinden.

• Afgevallen blad vertoont vaak een bruinverkleuring aan de bladsteel en blad basis.

Wat kunt u doen als dit bij uw Rhododendron gebeurt?

  1. De aangetaste takken inclusief 10cm gezonde tak afknippen, in een vuilniszak doen, vuilniszak dichtbinden en afvoeren in de kliko.
  2. Zeer regelmatig controleren of er geen nieuwe aantastingen zijn. Als deze er wel zijn, ook weer zo behandelen als bij punt 1.
  3. Als de grond lange tijd (te) nat is zorgen voor een betere afwatering.
  4. Voorkom overbemesting. Geef de Rhododendron in mei een geschikte meststof voor zuurminnende planten zoals Rhododendronmest van DCM.
  5. Zorg dat de grond zuur blijft; ten minste één keer in de twee jaar in oktober een laag van circa 5cm tuinturf onder en tussen de Rhododendron strooien.
  6. Er zijn geen bestrijdingmiddelen tegen deze schimmel.

Zijn de planten van Kwekerij Vlastuin biologisch gekweekt?

De planten die wij zelf kweken kopen wij in als kleine stekjes met wortel, bewortelde stek genoemd. Deze planten worden met een minimale kunstmest hoeveelheid bij ons opgekweekt. Wij gebruiken geen chemische bestrijdingensmiddelen. Met andere woorden: wij kweken niet biologisch maar wel verantwoord. Wij kopen ook planten bij collega kwekers als we zelf niet genoeg hebben. Bij deze collega's wordt minimaal gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen.

Waarom heeft Kwekerij Vlastuin de meeste vaste planten alleen in de kleine potmaat P9?

De groeikracht van vaste planten wordt vaak onderschat. Vaste planten in potmaat P9 groeien meestal binnen een jaar uit tot volwassen planten wanneer ze op de juiste standplaats geplant worden en de juiste verzorging krijgen. Wij richten ons met onze vaste planten in potmaat P9 vooral op mensen die bezig zijn met de aanleg of verbetering van een tuin en die planten de gelegenheid willen geven zich bij hen in de tuin verder te ontwikkelen.

 

×

111

×
×
×
×
×
×